Tom Sjöblom

31.5.2020 09.50 Tom Sjöblom

Joh. 14: 15-21

Jeesus sanoi:
    ”Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni. Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä.
    En minä jätä teitä orvoiksi, vaan tulen luoksenne. Vielä vähän aikaa, eikä maailma enää näe minua, mutta te näette, sillä minä elän ja tekin tulette elämään. Sinä päivänä te ymmärrätte, että minä olen Isässäni ja että te olette minussa ja minä teissä. Joka on ottanut vastaan minun käskyni ja noudattaa niitä, se rakastaa minua. Ja minun Isäni rakastaa sitä, joka rakastaa minua, ja häntä minäkin rakastan ja ilmaisen hänelle itseni.”

Tähän aikaan kevättä lähden aina rannalle, jotta voisin tuntea tuulen puhaltavan kasvoille ja syleilevän minua pehmeästi mutta päättäväisesti. Se on kesätuuli, joka on alkanut puhaltamaan ja on korvannut kylmän ja kovan talvituulen. Kesätuuli on pehmeä, voimakas ja lämpöä levittävä.

Tänään vietämme helluntaita. Sitä päivää – tai tarkemmin, sitä hetkeä – muistaen, jolloin ensimmäiset kristityt saivat Pyhän Hengen ja kirkko sai alkunsa. Helluntai on kirkon syntymäpäivä. Pyhää Henkeä eivät saaneet vain ensimmäiset kristityt. Päinvastoin, kuten Jeesus tämän päivän tekstissä lupaa, Jumala lähettää ihmisille puolustajan, joka tulee olemaan luonamme aina, ja tämä puolustaja – Totuuden Henki – toimii kaikissa Jeesukseen ja Jumalaan uskovissa, heidän kanssaan ja heidän puolestaan.

Mitä tällä kaikella on tekemistä kesätuulen kanssa? Jeesus itse vertaa Henkeä tuuleen (Joh 3:8). ja sana ruah – joka heprean kielessä kuvaa Henkeä – tarkoittaa myös ”tuulta” tai ”hengitystä”. Nämä merkitykset auttavat meitä ymmärtämään mitä Pyhä Henki on ja kuinka se toimii nykypäivänäkin.

Henki on Jumalan hengitys maanpäällä. Se pitää huolen siitä, että Jumalan sana ja Jumalan rakkaus elävät ja voivat hyvin ihmisten keskuudessa myös sellaisina aikoina elämässä ja historiassa, jolloin edessä on paljon haasteita.

Sen tuulen tavoin, joka tarttuu purjeisiin ja kuljettaa purjeveneen satamaan, voi Henki tarrata kiinni meihin ja viedä meidät sinne, missä meitä tarvitaan. Sinne, missä on tarvetta Jumalan sanalle ja rakkaudelle. Meidän tulee vain olla valmiita antautumaan tuulen syleilylle ja luottaa siihen, että se tietää, missä meidän paikkamme ja tehtävämme on. Voimme olla huoletta tuulen suhteen, sillä – kuten Jeesus sanoo – tuo tuuli, Pyhä Henki, tulee Jumalasta.

Henki ei ole vain Jumalan tuuli, joka syleilee meitä ja työntää eteenpäin. Se on myös Jumalan hengitys, joka luo elämää ja sitä kautta on läsnä meissä. Hengen läsnäolon myötä, myös Jumala ja Jeesus on läsnä meissä, meidän elämässämme.

Antakaamme Jumalan hengittää meissä, meidän kauttamme ja kanssamme. Antakaamme Hänen Henkensä johtaa meidät kohti Jumalan sanaa, Jumalan valtakuntaa ja Jumalan rakkautta. Antakaamme Jeesuksen ottaa ohjat elämässämme ja teoissamme. Silloin elämämme muuttuu samalla tavalla, kun ympäristömme muuttuu keväällä, kun kesätuulen pehmeä kosteus ja lämpö saa kaiken eloon ja kukoistamaan.

Tom Sjöblom, kirkkoherra